Fødselskurs for alle

Høsten er definitivt her. Om du venter barn på denne siden av sommeren, oppdager du kanskje paralellt med fargen på bladene at fødselen begynner å nærme seg.

Hva er bedre enn å lande fødsels-tanker, usikkerhet, nysgjerrighet eller bare være sammen med andre som er i samme båt og kunne ha fullt fokus på det spennende og viktige som snart skal skje?

Fødselskurs er aktuelt som aldri før

Jeg har vært jordmor en stund og jeg husker at internett danket ut fødselskursene til tross for hjemmebakte kringler og gode jordmorhistorier, tips og råd. Kurs var med ett litt gammeldags. For å være ærlig, synes jeg den formen for svangerskapskurs som var vanlig da, er helt uaktuelle i dag. Mye kan leses på nett og andre steder. De aller fleste er godt oppdaterte på svangerskapet og babyen i magen.

Det er litt annerledes med fødsel. Det er så mange muligheter og mye det ikke er så enkelt å finne ut av på egenhånd. Historier florerer og skaper mye undring og usikkerhet. Jeg får mange spørsmål som jeg vet kan bidra til unødvendig stress i fødsel, om det ikke blir avklart på forhånd. Når vi vet hvor viktig det er å unngå stress i denne situasjonen, er det supersmart å gjøre noe med det.

Det er nok mye av grunnen til at interessen for fødselskursene er tilbake. Moderne fødselsforberedelse åpner for de fantastiske mulighetene vi har i dag, ikke bare for en trygg fødsel som man må komme seg gjennom, men også for en nydelig fødselsopplevelse.

Fødselskurs for alle

Det er ingen hemmelighet at min store lidenskap er å snakke med gravide, veilede og inspirere! Derfor er fødselskurs et av mine store satsningsområder når jeg har valgt å etablere virksomheten min i Drammen etter mange år på Sørlandet. Jeg holder kurs for alle som nærmer seg fødsel, enten de har født før eller ikke. Det slår meg stadig hvor ulike vi mennesker er, og jeg ønsker å veilede både de som har tanker rundt dette med naturlig fødsel, men også gravide som kjenner på stresset, ikke vet hva de går til, er engstelige, men likevel ønsker å være forberedt. Det finnes ingen fasit på en «perfekt» fødsel, men med støtte og noen verktøy underveis er jeg overbevist om at den fødende kan føle seg tryggere i situasjonen, en viktig forutsetning for den fantastiske opplevelsen det kan være å føde en baby.

Jeg var selv usikker før min første fødsel. Jeg ville gitt alt for at noen hadde tatt meg på alvor og gitt meg gode innspill som kunne roet meg ned og fjernet noe av stresset jeg kjente og plaget meg natt og dag de siste ukene i svangerskapet. Det eneste jeg ønsket den gangen var jo at jeg og babyen skulle komme oss helskinnet gjennom det, men jeg tvilte. Jeg var rett og slett ganske redd. Tre fødsler senere, en jordmorutdanning og mange års erfaring med å ta i mot babyer har gitt meg et grunnlag som gjør at jeg har muligheten til å gi andre kvinner den tryggheten jeg selv søkte som gravid.

Dette er et kurs for deg som er gravid, som stadig oftere tenker på fødselen uavhengig av om du ønsker å føde på sykehus eller hjemme, har født før eller er førstegangsfødende. Et fødselskurs for alle!

Kursagenda

På kurset vil vi ta opp temaer som er viktige og gjør det lettere å håndtere situasjonen. Dette er kort oppsummert hva vi går igjennom denne kvelden:

  • Fødsel – hva er det egentlig?
  • Moderne fødsel.
  • Muligheter og valg.
  • Usikkerhet og frykt for smerter, revning osv.
  • Innstilling, forventninger og ønsker.
  • Siste tiden som gravid rett før fødsel.
  • Fødselens start – hvordan og hva gjør du/dere?
  • Fødselens faser – lindring, tyngdekraft, bevegelse, fødestillinger, partnerens rolle mm.
  • Første minuttene med baby.
  • Barsel – være forberedt.

For meg er fødsel noe av det største jeg har opplevd som kvinne, selv om opplevelsene er veldig ulike og ikke bare euforiske drømmesituasjoner. Jeg unner alle å få den fødselen de har mulighet for innenfor sine ønsker og behov. Jeg er først og fremst er opptatt av at alle fødsler skal bli så gode som mulig. Du kan påvirke det ved å være godt forberedt og jeg kan guide deg og partneren din om dere vil.

Sees vi på kurs? Det er fortsatt hjemmebakst;)

Se mer om kurset, priser og påmelding!

 

10 gode grunner til å føde hjemme

Når jeg får spørsmål om hjemmefødsel, noe jeg gjør relativt ofte, kommer jeg selvfølgelig inn på hvilke fordeler det kan være ved å føde hjemme som alternativ til sykehus.

Selv om vi i Norge har fritt sykehusvalg og også kan velge å føde hjemme, er ikke hjemmefødsel veldig utbredt. Jeg opplever også at det er relativt få som snakker om det i sosiale medier og ellers, derfor ble jeg inspirert til å lage en liste med 10 viktigste fordelene med hjemmefødsel slik jeg ser detKanskje du finner noen gode grunner til å sjekke ut egne muligheter til å føde babyen i hjemlige omgivelser, eller få idéer og tanker rundt fødsel du kan ta med deg i planleggingen og forberedelsene av din fødsel uansett om det er hjemme eller på sykehus.


10 gode grunner til å føde hjemme

1. Samme jordmor i svangerskapet, under fødsel og den første tiden etter.

Den første og mest åpenbare grunnen til å føde hjemme er forutsigbarheten og tryggheten ved å vite at du har samme jordmor å forholde deg til i alle fasene. Siden hjemmefødsel er noe du må arrangere med privatpraktiserende jordmor er det ikke tilfeldig hvem som er på vakt når du føder. Du forholder deg til én jordmor som kjenner deg godt fra tiden i svangerskapet. Du trenger derfor ikke bruke energien din på å bli kjent og kan ha fokus på å slappe av.

Les om hva Helsedirektoratet sier om hjemmefødsel.

 

2. Åpen linje til jordmor i svangerskapet og døgnåpen konsulenttjeneste rundt termin.

Ubegrenset tilgang til jordmor er en ønskesituasjon for deg som venter barn. Det dukker opp mange spørsmål underveis i svangerskapet og det er ikke alltid du blir beroliget eller klokere av å google. Å kunne kontakte din private jordmor, en fagperson som kjenner deg og din situasjon når du har behov for det er ren luksus.

Eksempelvis blir de fleste veldig usikre på om fødselen er igang. Da kommer jordmora hjem til deg og sjekker. Kult eller hva?

 

3. Kort (les: ingen) reisevei

Du skal ingen steder. Det betyr også at du får fred og ro i starten. De fleste som skal reise til sykehuset opplever at denne forflytningen midlertidig stopper riene og den belastningen slipper du ved å føde hjemme. Det er ingen grunn til å bekymre seg for å reise ut på natta i dårlig vær eller stå fast i trafikken. Og viktigst; ingen fare for fostervann i bilsetet ;D

 

4. Skreddersydd fødsel

Planleggingen foregår over tid og opplegget “skreddersys” deres behov. Jordmora har oversikten og sørger for at alt foregår innenfor trygge og medisinsk forsvarlige rammer.

 

5. Ingen strenge regler

En hjemmefødsel ivaretas i tråd med nasjonale retningslinjer for hjemmefødsel. Det er likevel ingen faste prosedyrer hjemme slik det er på sykehus og jordmora har større rom for å bruke god tid siden hennes eneste fokus er deg og babyen din. Dette gir fine muligheter for en uforstyrret, trygg og god fødsel. 

6. Du har regien

Fødsel hjemme er en privat hendelse hvor du, barnet og mannen/partneren er i sentrum. Dere kan velge hvor og hvordan barnet skal bli født. Du kan være veldig kreativ eller ta det helt ned til en veldig personlig og intim opplevelse.

 

7. Valgfritt publikum

Du står helt fritt til å velge hvem du vil ha med på fødselen. Mange ønsker å være alene med jordmor, noen har med foreldre eller andre slektninger. Om babyen som skal komme til verden har små søsken som venter spent er det ingen ting i veien for at de også kan få være der om dere og barna ønsker det.

Hjemmefødsel Jordmor Aina Wendelborg - Foto: Eva Rose
Foto: Eva Rose Se episode 2 av Aftenposten-serien Fødselsfotografen der Tanmaya fødte hjemme med familie og venner til stede.

8. Barseltiden hjemme

Å ha tid sammen som en nybakt familie i ro og fred er ingen selvfølge. I mange tilfeller må partneren reise hjem kort tid etter fødsel og mange velger hjemmefødsel bare på grunn av dette. Det å krype opp i dobbeltsengen med den nyfødte babyen sammen, er en lykke for de som opplever det. Har man barn fra før slipper man å være borte fra dem og kan dele opplevelsen så mye eller lite man ønsker.

Det er en helt annen ro og ofte en bedre seng hjemme, noe som gjør det lettere å sove. 

 

9. Jordmor hos deg under hele fødselen (og etter)

Jordmora blir hos dere under hele den aktive delen av fødselen eller mer om ønskelig. Hun blir hos dere minst to timer etter, eller lenger om det skulle være behov for det. I noen tilfeller har jeg blitt over til neste dag som en sikkerhet. Frokost med ny baby er superhyggelig!

 

10. Tett oppfølging, råd og ammeveiledning etter fødsel

Etter fødsel organiserer og ivaretar jordmor det nødvendige etterarbeidet og kommer på barselbesøk. Som før fødselen er tilgangen på jordmora deres en viktig bonus. Åpen linje på mail og mobil i dagene etter fødsel for ammeveiledning og andre spørsmål som dukker opp er en selvfølgelighet og etter alt dere nå har vært igjennom er det ingen tvil om at dere kjenner hverandre godt og ingen spørsmål er for dumme.

Dine ønsker er jordmoras lov 😉

Hvorfor føde hjemme - BabyBloom


Håper denne kortfattede listen gav litt mer innblikk i fordelene ved å velge hjemmefødsel. Om du sitter inne med tanker, spørsmål eller andre argumenter jeg ikke har tatt med tar jeg imot kommentarer. Denne lista tåler å bli enda lenger 🙂

Konkurranse: Vinn plass på workshop!

Det er spennende tider i vente! Jeg er i gang med å utvikle et nytt, nettbasert jordmortilbud og vil ha din mening!  Jeg møter jevnlig gravide og det er alltid spennende å lytte til hvilke spørsmål, bekymringer og forventninger ulike personer har. Min største motivasjon er å formidle det jeg kan som jordmor på best mulig måte og jeg tror det å lytte til den enkelte er en viktig del av dette.
Uten å røpe for mye vil jeg etterhvert utvide jordmortilbudet mitt slik at det er tilgjengelig for alle (med internett;). Bloggen skal også fylles opp med innlegg om spennende temaer og det er nettopp her du kommer inn.

Jeg vil vite hva du lurer på?

Det kan dreie seg om alt fra fertilitet, svangerskapsplager, kosthold, fødsel, smertelindring… Ingen spørsmål er for dumme! Legg igjen en kommentar under dette innlegget og du er med i trekningen av en plass på workshop for deg og din partner.

Jeg vil også gjerne høre fra deg som prøver å bli gravid, har vært det nylig eller for lenge siden. Hvilke spørsmål sitter du inne med, hva googler du relatert til dette temaet, hva kunne du ønske noen fortalte deg da du gikk gravid? Om jeg trekker ditt spørsmål som vinner og du ikke har behov for premien, skal jeg sørge for en innmari god erstatningspremie.

Håper på masse gode spørsmål som kan hjelpe meg til å formidle jordmorkunnskap enda bedre! 

P.S. Vinneren trekkes torsdag 4.mai klokken 17.00 og annonseres her! Husk å legge igjen e-post så jeg kan kontakte deg om du vinner.

Fødselsfotografen – med filmteam på jobb

Har du fått med deg Aftenposten sin nye dokumentarserie Fødselsfotografen? Jeg var så heldig å ta i mot en av de nydelige babyene som ble introdusert til livet i serien og det ble en opplevelse utenom det vanlige. En av mange nydelige hjemmefødsler, men uten tvil av de mest spesielle med tanke på rammen rundt. I løpet av de 24 årene jeg har jobbet som jordmor, har jeg aldri hatt et filmteam med på jobb før nå.

Hjemmefødsel i «Fødselsfotografen»

Jeg må inrømme at jeg i mange fødselssituasjoner har tenkt tanken – dette er fantastisk! Denne fødselen burde vært dokumentert! Mye av det jeg har opplevd virker usannsynlig for de fleste når jeg beskriver hvordan det kan være. Jeg er veldig sjelden den som tenker på å dokumentere det rundt meg, og tar knapt et bilde eller filmsnutt selv i situasjoner som kunne vært fine å ta vare på. Jeg er også langt fra begeistret av å være foran et kamera. Derfor ble det å ha store filmkameraer og mikrofoner svirrende rundt denne natten, langt utenfor komfortsonen min. Vel vitende om hva forstyrrelser kan bety for en fødsel var jeg som ansvarlig jordmor naturlig nok litt betenkt i utgangspunktet.

Hjemmefødsel Jordmor Aina Wendelborg - Fotograf Eva Rose
Foto: Eva Rose

Det satt egentlig ganske langt inne å si ja til å være med på Aftenposten sin dokumentarserie Fødselsfotografen. Dokumentaren skulle ha hjemmefødsel som én av fire fødselsvarianter. Det var her jeg kom inn i bildet, bokstavelig talt. Planleggingen av hjemmefødselen og filmingen av den var allerede godt igang da jeg fikk spørsmålet om å stille som jordmor. Først etter en klargjørende samtale med de fødende Tanmaya og Arne ble det aktuelt for meg å si ja. Paret viste stor grad av bevissthet, et sterkt ønske om å forevige fødselen og villighet til å by på seg selv. Møtet med fotograf Eva Rose og det entusiastiske, dyktige og profesjonelle filmtemet i Zacapa Film ble også en veldig positiv opplevelse. Jeg var etterhvert overbevist om at dette ville bli ivaretatt på den aller beste måten. Som jordmor-faglig ansvarlig var jeg nødt til å vurdere dette nøye.

Tiden gikk og omstendighetene førte til usikkerhet om det ble hjemmefødsel eller ikke. Deadline for publisering av episoden om hjemmefødsel var rett rundt hjørnet og jeg visste at denne fødselen var etterlengtet for filmteamet. Det er ikke så mange å velge i da det er relativt få som føder hjemme. Jeg må innrømme at det var noen spennende dager på mer enn én måte.

Så skjedde det. Fødselen var i gang og det ble en vakker opplevelse for alle som var tilstede, med og uten kamera.

Fødselsfotografen Eva Rose - Hjemmefødsel Aina Wendelborg_44687
Foto: Eva Rose

Mitt jordmor-perspektiv på filming under fødsel

I skrivende stund er bare noen få dager siden episode 2 som viser hjemmefødselen til Tanmaya ble publisert. Jeg var virkelig lettet og full av beundring over hvor fint det hele ble fanget opp og presentert. Men det var ingen selvfølge. Mange biter skulle falle på plass og fødsler er som fenomen uforutsigbart med hensyn til mye, ikke minst tid. Fra mitt jordmor-perspektiv har jeg gjort meg noen tanker om hva som kunne blitt problematisk.

Hjemmefødsel kontroversielt og myteomspunnet

Da jeg gikk med på å være med i dokumentaren, visste jeg at jeg var med på å eksponere noe som fremdeles er kontroversielt og utsatt for myter. Dette var i bevisstheten min da jeg godtok å fronte en planlagt hjemmefødsel i dokumentarserien. Jeg var smertelig klar over at det var en viss fare for at jeg utilsiktet kunne komme til å bli et ansikt utad og bli en representant for alle jordmødre som jobber med hjemmefødsel, siden dette skulle publiseres i en av landes største aviser i filmformat.

Jeg var på forhånd klar over at jeg kunne komme til å påvirke folks inntrykk av hjemmejordmødre og i verste fall ramme andre enn meg selv dersom jeg ikke gjorde en faglig forsvarlig god jobb i andres øyne. Vi som jobber på denne måten har fått kjenne på mye uberettiget motstand fra mange hold i mange år. Jeg krysset fingrene, valgte å stole på at fødselen ville forløpe uten problemer og at filmteamet utviste samme følsomhet i redigeringen etterpå, som de utviste under selve fødselsforløpet.

Fødselsfotografen Eva Rose Hjemmefødsel Jordmor AinaWendelborg
Foto: Eva Rose

Hjemmefødsel fortjener virkelig et positivt fokus på linje med de faktiske forholdene og forskningsbaserte fakta. Myter om fødsel hører ikke hjemme i moderne tid. Hjemmejordmødre har høy kompetanse, er jordmødre som genuint tror på kvinners evne til å føde barn og stiller opp for dem i tråd med faglige medisinske kriterier og anbefalinger, bred klinisk erfaring og tillit til fødselsprosessen. Disse flotte jordmødrene burde støttes og verdsettes for det. Denne dokumentaren måtte bli et steg i den retningen. Det motsatte ville være kjipt.

Forstyrrelser kan skape trøbbel

Fødsel er noe av det mest private som finnes. Det er en svært følsom hendelse, som lett forstyrres siden det er hormonelle reaksjoner og mer eller mindre ubevisste mekanismer som påvirker prosessen og kan skape problemer underveis. I beste fall forsinker det fødselen. I verste fall stopper det opp, skaper stress hos mor og barn. Kort oppsummert kan det skapes en del uønskede og unødvendige konsekvenser om dette taes på alvor.

Enhver som skal involvere seg i en hjemmefødsel må vite om disse mekanismene. Dette gjelder alle fødsler uansett hvor og hvordan de forgår, men når fødselen er utenfor fødestue og sykehus, vil og kan vi ikke gripe inn på en måte som kan skape komplikasjoner. Derfor er disse hensynene ekstra viktige ved hjemmefødsler. Når noe blir vanlig og trendy, er det ikke automatisk innenfor komfortsonen din. Selv om én er fortrolig med fotograf eller flere på sin fødsel, bør det ikke være det for en annen. Noen ganger vet man ikke hvordan det fungerer før man er oppe i situasjonen.

Forventninger til fødsel uheldig

Ingen fødsel er lik. Å se filmer og bilder av andres fødsler, kan skape forventninger, på godt og vondt. Det som har vært mest vanlig de siste årene, er bilder som viser fødsler i seng og passivisering av fødende. Mange jeg møter tror fremdeles at de må ligge i seng under en normal fødsel og at man ikke kan føde uten inngripen fra helsepersonell. Det ødelegger for mange.

I motsatt ende finnes den romantiske fremstillingen av fødsel, hvor det gies et inntrykk av at fødsel er lekende lett og ikke den store krevende jobben det faktisk er for de aller fleste. Jeg visste at hjemmefødsel fort kunne komme til å gi et sånt inntrykk, da det har mye av de elementene i seg. Det ødelegger også for mange.

Begge deler kan skape forventninger. Forventninger fratar deg muligheten til å være tilstede i øyeblikket og forme din fødselsopplevelse. For man kan ikke kopiere noen annens fødsel, verken på godt eller vondt. Heldigvis!

( Forventninger må ikke forveksles med ønsker, som er veldig nyttig og er noe helt annet.)

Hjemmefødsel
Foto: Eva Rose

Inspirasjon til fremtidige fødsler

Da jeg sa meg villig til å være med på dette, var det med et stort håp om at fødsel skal få en mer positiv klang og bli ivaretatt bedre i fremtiden. Fødsler har vært håndtert som sykdom og en diagnose lenge. Men de fleste som føder er friske, oppegående, flotte og sterke damer i sin beste alder. De fleste kan føde barn og gjør det med mer eller mindre hjelp. Kvinner trenger å høre, se og forstå at fødsel kan være en god opplevelse uansett hvor og hvordan fødselen foregår og til tross for at det kjennes på kroppen at barnet skal bane seg ut. Det er så verdt det! Det er en grunnleggende lengsel i de fleste kvinner i å få oppleve det.

Det er på tide at fødsler blir fremstilt med hele sitt potensial, som en naturlig, krevende og vakker hendelse, til inspirasjon for alle som venter barn. Vi trenger et nytt syn på fødsel. Til nå har det vært mye isch og æsch. Mitt inntrykk er at alt for mange tenker at fødsel er noe grusomt man bare må komme seg igjennom.

Dokumentarer som denne, kan minne oss på at det er naturlig å føde barn. Dette kan gi en kickstart på fødselsforberedelsene og en inspirasjon til å utnytte fødselens potensial. De fleste ønsker jo en fin fødsel og en god start på livet til babyen.

Fødselsfotografen Eva Rose Hjemmefødsel Jordmor AinaWendelborg
Foto: Eva Rose

Anbefaling – Dokumentaren Business of being born

Begynt å tenke på fødsel? I så fall legger du nok mer enn noen gang merke til hva folk rundt deg sier og hva du selv faktisk tenker og føler. Naturlig nok.

Det et er et faktum at mye av de holdningene du møter på hos andre, kan være basert på deres egne dårlige erfaringer, myter og ofte veldig unyansert. Stadig vekk tar jeg meg i ”se” den fella vi har gått i og å forsvare fødsler som det mest naturlige som finnes, fordi jeg er så heldig å ha erfart det gjennom mange år.

Kvinner kan føde barn!

Dette er likevel lett å glemme i dag hvor det er blitt så vanlig å gripe inn i normale fødsler og skape krøll som må håndteres medisinsk videre. Jeg tror på at hver og én trenger å bli bevisst de mekanismene som påvirker holdningen vår til fødsel. Da er muligheten der for at du kan påvirke din situasjon selv om den går litt utenfor normen.

I den forbindelse har jeg lyst til å gi deg et lite tips på veien av den enkle grunn; at DU skal få en så flott fødsel som overhode mulig, uansett hvor og hvordan du føder babyen.

Da jeg så denne dokumentaren ”Business of Being Born” første gang, kjente jeg meg veldig igjen, selv om den er amerikansk og sånn sett litt annerledes. Likevel setter den fokus på noe veldig viktig og er absolutt relevant her. Se den! Sett av tiden, 1,5 time ish, gjerne sammen med din kjære. Kanskje får du innspill til din egen fødsel og nye tanker om hva som ville gjøre din fødsel til en utrolig fin opplevelse.

Husk: muligheten til en GOD FØDSELSOPPLEVELSE har aldri vært større enn nå og da er det trist om vi ikke griper den med både hjerne og hjerte.

Keep up the good spirit!

 

Hva gjør HAN når dama vil ha NATURLIG FØDSEL?

Jeg er blitt skikkelig fan av menn som gjør så godt de kan for damene sine i fødsel. Nylig var jeg på et seminar på Union Scene i Drammen arrangert av Jordmorteamet med tittelen «Naturlig fødsel… Er det normalt a?». Som tittelen tilsier dreide det hele seg om naturlig fødsel og det var spesielt et foredrag som fenget ekstra. Forfatter og komiker Jon Schau fortalte om sine opplevelser som nybakt far og opplevelse av fødsel og ikke minst hvordan det oppleves å være mann i denne situasjonen. Rett fra hjertet serverte han en ærlig, reflektert og til tider hylende morsom beskrivelse av fødslene til alle barna sine, tre på sykehus og én planlagt hjemme.

Ikke alle menn er like erfarne med fire fødsler på samvittigheten, og i fullt alvor må jeg få legge til at det er utrolig modig å stikke hodet frem i dette minefeltet og vise sårbarhet som mann. Schau delte hjertelig hvordan hans første tre erfaringer hadde gitt han følelsen av å være ubehagelig hjelpeløs, overflødig og håpløst i veien for helsepersonellet.

Han opplevde å være redusert til en tilskuer mens ”ekspertene” ordnet opp og effektivt sørget for at fremgangen i centimeter ble pushet og rushet så fødselen kunne bli fort ferdig. Det ble gjort hyppige turer ut av rommet for å slippe unna der han også møtte andre menn i nøyaktig samme ærend. Han fortalte også hvordan han fra sidelinjen opplevde den siste og lengste sekvensen med evig pressing og mye heiarop.

Nå skulle det snart skje igjen. Det fjerde barnet. Han skulle selvfølgelig tåle det nok en gang, han ville jo være der. Klaget ikke høylytt, bare håpet i sitt stille sinn at det var for aller siste gang.

Godt forberedt og stålsatt for oppgaven, var han helt uforberedt på en ny vri.; dama annonserte ønske om naturlig fødsel hjemme. Hjemme!!!? I deres bolig, med blod og fostervann skvettende rundt og uten en eneste fluktrute. Naturlig? Holder normale mennesker på med sånt? En komplett håpløs tanke!

Beskrivelsen av det kaoset av et scenariet som utspilte seg inne i hodet hans, kan ikke gjengis. Jeg gapskrattet! I hans verden kom dette til å bli SÅ mye verre enn alt annet han hadde opplevd før. Denne fødselen ville han ikke engang være forberedt på. Hans siste halmstrå glapp.

Alt han håpet på var at lysten på det naturlige ville gå over, men hans gravide kjæreste hadde fått kontakt med urinstinktet. Det var – No way return! Hun hadde (for han helt uforståelig) et merkelig sterkt ønske om å føde på hjemmebane helt uten unødvendig innblanding. Forberedelsene var allerede godt i gang. Det naturlige ville åpenbart komme til å skje. Og det skjedde.

Den lille jenta ble født i vann hjemme på kjøkkenet, i ro og fred.

Naturlig fødsel. Er det normalt a?

Den videre beretningen av hvordan han fikk anledning til å være tilstede uten å føle seg overflødig og i veien rørte ved mange av oss som hørte på. Denne fødselen ble helt annerledes. Frykten for fostervann og gris, hadde forsvunnet som dugg for solen allerede før gjærbaksten hun hadde holdt på med i forkant, ble ferdig stekt.

For ingenting var travelt. Det var som det var. Det var god tid.

Han kunne liksom ikke gjøre noe feil og kjente ingen prestasjonsangst. Senket skuldrene, fordi det var stemning for å ta det med ro og han kunne bare være til stede. Han merket seg at jordmora var blid, avslappet og tilbakelent. Hun hadde med seg strikketøy og det var lite fokus på centimeter og tidspress. Alt var som det skulle med både mor og barn og det var derfor ingen grunn til å skynde på.

Han ventet og de ventet, de var sammen, mens riene gjorde jobben. Schau fortalte om sin funksjon hvor han bare, kunne holde rundt henne, for akkurat det falt naturlig for han å gjøre. Han gledet seg til babyen skulle komme.

Derimot gjorde han praktiske ting som å fylle det provisoriske fødebassenget de hadde ordnet seg. Sørget for å holde vannet passe varmt, var parat håndlanger med kaldt drikke eller hva hun til enhver tid hadde behov for. Tok seg mat når det var nødvendig for det varte og rakk. Han beundret hennes harde jobbing og innsats med hver eneste ri og i den siste fasen la han merke til hvordan pusten hennes endret seg og ga henne naturlig trang til å presse litt og litt, til babyen gled ut i vannet. Rolig, fredelig, stille og bare fint!

Denne historien fikk meg til å tenke; wow! Jeg synes det var både flott og modig gjort å fortelle dette i all offentlighet. Det å føle seg ubrukelig og overflødig, til og med hjelpeløs og redd er en bagatell sammenliknet med det å tåle en fødsel. Men så handler det da heller ikke om det. Dette handler om at menn kan forbedre sine vilkår. Og da trenger vi menn som snakker ærlig om å være mann i fødsel. For det er åpenbart et forbedringspotensial også for dem, der hvor de fleste fødslene finner sted, i fødeavdelingene.

Vi trenger at menn støtter opp om fødsler, enten det er naturlig hjemme, på fødestue eller fødeavdeling. Mannen er kvinnens fremste allierte i fødsel. Dessuten fortjener han også en optimal fødselsopplevelse som mann, kjæreste og far.